Що подивитися на Занзібарі. Пам'ятки острова

Що подивитися на Занзібарі. Пам'ятки острова

Що подивитися на Занзібарі обов'язково. Цікаві місця для туристів

Занзібар-напівавтономія Танзанії і мальовничий архіпелаг в Індійському океані, що складається з 75 островів. Основні території: Угунджа (друга назва Занзібар), Мнемба і мафія.

На Угунджі розташовується столиця архіпелагу Занзібар. Тут відсутні трамваї, поїзди і тролейбуси, але розташовані єдині на острові порт і повітряна гавань. Крім іншого, Занзібар єдине місто архіпелагу, Інші населені пункти являють собою села.

Під час прогулянки по Кам'яному місту, старому центру Занзібару, варто подивитися на будинок, де жив легендарний лідер групи Queen Фредді Мерк'юрі. З одного боку це житлові квартири, з іншого - міні-готель.

У час подорожі по тропічному раю потрібно обов'язково відвідати" тюремний " острів з сейшельськими черепахами," будинок Чудес", площа работоргівлі, заповідники Джозані і"Скелю гепарда".

У плані поїздки повинні значитися пункти:

  • Тріп на" Зникаючий " Острів Накупенда;
  • Тур на унікальний риф Мнемба:
  • Відпочинок на чудовому пляжі Нунгві;

І це мала частина пам'яток Занзібару. Плануючи відпочинок і покупку путівки на архіпелаг, варто враховувати, що крім перерахованого вище уваги заслуговують мечеті, храми, природні печери Мангапвані і "сади спецій".

Кам'яне місто

Стоун Таун-стара частина столиці Занзібару. Історичний центр Кам'яного міста ввібрав елементи арабської, індійської, Перської, африканської та європейської цивілізацій. Мікс культур породив абсолютно особливу атмосферу.

Візитною карткою Стоун Тауна вважаються двері. Величезні, важкі, оббиті залізом, з шипами і візерунками, вхідні стулки раніше несли оборонну функцію. Раніше будинкам була потрібна захист від слонів.

Слони на території людей більше не вторгаються, але традиція встановлювати масивні, значні і оригінальні "ворота" залишилася. Стоун Таун з його вузькими, заплутаними вуличками, що нависають над перехожими будинками і смачним стріт-фудом внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Площа работоргівлі

Острів Занзібар славився мореплавцями, рибалками, і ... работорговцями. Зручне географічне розташування оцінили Арабські продавці живого товару. І в 19 столітті Занзібар перетворився на перевалочну базу і концентраційний табір для рабів. Закутих в кайдани жителів Африки розподіляли по трюмах кораблів і відправляли в різні частини світу.

За приблизними підрахунками, на найбільшому невільничому ринку на сході "Чорного континенту" було продано від 600 тисяч до мільйона чоловік. У 1873 році работоргівлю офіційно заборонили. У 1874 рік на місці ринку рабів почали будувати англіканську церкву. Існує повір'я, що вівтар поставлений в тому місці, де карали невільників. Сьогодні тут чотири знакових місця: собор, площа работоргівлі, скульптура невільників в ланцюгах і підвали, де навіть після заборони, аж до 1890-х років, тривала Продаж-покупка людей.

"Будинок чудес"

Триповерховий "будинок чудес" розташований в центрі Кам'яного міста. Вілла була побудована в 1890 році в якості резиденції для занзібарського султана. До 1964 року в палаці жила правляча аристократія.

"Будинком Чудес" особняк назвали тому, що це перша будівля на Занзібарі, де в кінці 19 століття з'явилися блага цивілізації - електрика, водопровід і ліфт.

До недавнього часу будівлі був музей, але станом на 2022 рік білосніжний палац перебувати в жахливому стані. Башточка і частина даху впала, особняк практично зруйнований.

Англійський форт

Англійський форт знаходиться в центрі Кам'яного міста, біля "будинку Чудес". Зміцнення було закладено в кінці 18-початку 19 століття, коли Занзібар був британською колонією.

Підвали служили в'язницею і підземеллями для тортур. Пізніше фортеця стала залізничною станцією. Сьогодні це територія для проведення шоу барабанів, концертів, фестивалів, таких як Міжнародний Занзібарський кінофестиваль і Фестиваль музики Суахілі.

"Сади спецій"

На архіпелазі вирощують лікувальні трави, а також імбир, лемонграс, куркуму, мускатний горіх, перець, кардамон, корицю, гвоздику, ваніль та інші спеції. Обробіток прянощів-це частина місцевої історії та культури, з якою охоче знайомлять туристів. Під час годинних екскурсій на фермах і в центрах ВИРОЩУВАННЯ можна помацати і вдихнути аромат найсвіжіших ароматних приправ. Вирушаючи на тур-екскурсію на плантацію спецій, варто мати дрібні готівкові гроші-шилінги, для відповідного "спасибі" за подарунки-вироби від занзібарських селян.

На фермах продають прянощі високої якості, але за завищеною ціною. Подібні легко знайти на базарчику або на ринку вартістю в два-три рази нижче. По закінченню "туру спецій" занзібарці запропонують в якості частування кокосовий сік соком і покажуть майстерність лазіння по пальмах.

На Занзібарі екскурсії в "сади спецій" користуються великим попитом.

Рибний ринок

Автентичне і колоритне місце на Занзібарі-рибний ринок. Базар, де можна добре поторгуватися, придбати сувеніри та делікатесну рибу. Але навіть якщо в планах шопінг не значиться, то морський ринок все одно варто відвідати. Хоча б для того, щоб побачити акул, марлінів, восьминогів і безліч інших океанських гадів.

Туристам потрібно мати на увазі, що дітей і особливо вразливих персон варто захистити від видовища оброблення туш. Крім того, на рибному ринку витають специфічні аромати. У повітрі відчувається запах моря, води, а також присутній амбре крові і кишок.

Плавання з дельфінами на пляжі Кизимкази (Kizimkazi)

Маленьке рибальське село Кизимказі знаходиться на півдні Занзібару. Селище славиться смачними стравами місцевої кухні і за максимально низькою ціною. Морепродукти в прибережному селищі найсвіжіші і смачні. При чому настільки, що сюди стікаються тисячі туристів, щоб спробувати креветок, лобстерів, восьминогів, приготованих на грилі.

Також Кизимказі відомо тим, що води місцевої затоки облюбували Дельфіни - пляшконосі афаліни і індо-Тихоокеанські горбаті. Також в лагуні можна поплавати в компанії з розумними і емпатичними тваринами.

Човни виходять в море і коли показуються зграї дельфінів, туристи беруть маски, ласти, пірнають у воду. Деяким гостям вдається погодувати дивовижних тварин з рук. У будь-якому випадку, максимум задоволення і неймовірних відчуттів гарантований.

Заповідник Джозані (Jozani Forest)

Ліс Джозані знаходиться недалеко від рибальського села Кизимказі. Парк носить статус національного заповідника, повна назва якого звучить як Jozani Chwaka Bay National Park. Резерват Джозані славиться рідкісними на планеті мавпами-червоними колобусами. Це їх єдине місце проживання на планеті.

Крім того, в тропічному лісі можна побачити антилоп Суні, диких кішок, різні види метеликів і птахів. Також в народі ходить байка про існування занзібарського леопарда. Але біологи стверджують, що даний вид хижака вимер три десятки років тому.

Існує легенда, що заповідник Джозані був джерелом магічної сили для шаманів вуду. Нібито до утворення Танзанії як держави служителі культу проводили тут свої ритуали. Після їх вигнали з території. Однак і донині місцеві впевнені-шамани проводять в лісі Джозані таємничі обряди.

Відвідувати заповідник Джозані після настання темряви заборонено. Прогулянка небезпечна для життя через велику кількість отруйних рослин і хижих диких тварин. При відвідуванні лісу варто оплатити послуги гіда.

Заповідник "Скеля гепарда" (Cheetah's Rock)

Cheetah's Rock-унікальний зоопарк, де звірі містяться не в клітинах і вольєрах, для них створена майже природне середовище. Кожен мешканець парку-це врятоване із зоопарку або в дикій природі тварина.

Екскурсію по заповіднику проводить господиня притулку Дженні, яка може розповісти історію кожного вихованця, так як особисто виходжує поранених і хворих, лікує вмираючих.

Наприклад, пуму Ксенію забрали від матері у віці трьох місяців, зовсім не давали молока і готували до продажу. У притулок кішечка потрапила з декількома переломами. Самець зебри Чаккі був потрібен до тих пір, поки залишався милим "дитиною". Після того, як йому виповнився рік, виявилося, що місця у колишніх господарів для нього немає. Лемура Моріса кинула мама, коли йому було кілька днів від роду. Малюка знайшов садівник парку. Зі знайди виріс міцний хлопець - його вигодували молоком за допомогою шприца. У" скелі гепарда " міститися інші лемури, а ще павичі, мавпи, гієни, козулі, лев Аслан і гепард Тайсон. З історією притулку можна ознайомитися на сайті cheetahsrock.org і тут же замовити екскурсію.

Блакитне Сафарі

Блакитне Сафарі являє собою морську прогулянку на дерев'яних човнах по мілинах, уздовж пляжів і островів. Під час катань виділяється час для сноркелінга.

У програму екскурсії входить частування з фруктів. Обід проходить на одному з мальовничих острівців, де туристам подають національні африканські страви з морепродуктів. Восьминогів, лобстерів, креветок і кальмарів смажать на грилі за особливим рецептом. Варто відзначити, що подібний стіл в ресторані обійдеться в круглу суму, коли в складі екскурсії йде приємним бонусом.

Prison Island або маленький острів з гігантськими черепахами

Prison Island або, як називають місцеві, Changuu Private Island Paradise-невеликий клаптик землі в Індійському океані. А ще це колишній тюремний острів для рабів і заповідний парк гігантських черепах, який обов'язково потрібно відвідати під час відпочинку на Занзібарі. З Стоун-Тауна на човнику можна дістатися за 15-20 хвилин.

До 1860 року Prison Island вважався безлюдним. Після тут побудували в'язницю для невільників. У 1893 році земля разом з катівнею була викуплена британцями. Передбачалося, що на острові будуть утримуватися під вартою злісні злочинці. Офіційно темниця так і не запрацювала. За однією з версій-через епідемію жовтої лихоманки, і якийсь час використовувалася як картинний госпіталь. За іншою версією арештантів на Чанг Парадайз все ж привозили, але проводили над небезпечними і смертельно хворими ув'язненими зловісні експерименти. Сьогодні в'язниця перероблена в комфортабельний готель і ресторан, так улюблений туристами, але відвідування підвалів досі під забороною. Це перша сторінка історії тюремного острова, друга пов'язана з гігантськими сухопутними черепахами.

У 1919 році губернатор Сейшельських островів надіслав в дар Занзібару чотири особини. Клімат сподобався тваринам, вони стали активно розмножуватися. Через 35 років популяція черепах на Prison Island досягла 200 особин. А ось далі-гірше. Полювання, продаж і вбивство тварин через делікатесне м'ясо і цінного черепахового панцира. До 1996 року черепах залишилося сім самок і самців. У тому ж році був організований "черепашачий парк" для відновлення чисельності.

Заповідник на Prison Island відкритий для відвідувачів. Найстарішим мешканцямі парку-близько 160 років, про що свідчить напис на панцирі. Вхід коштує близько 4 доларів. У заповіднику можна погодувати черепах і сфотографуватися з ними.

Увага! Сідати на черепах заборонено! Незважаючи на значні розміри, ці тварини - дуже ніжні і тендітні істоти. Завдати шкоди або навіть заподіяти смерть може навіть вага дитини.

"Зникаючий Острів". Пляж Накупенда(Nakupenda Beach)

Nakupenda Beach-це піщана мілина з білосніжним піском і пологим входом у воду. Розташовується в західній частині Занзібару, недалеко від Кам'яного міста і Prison Island. Вважається одним з найромантичніших місць на планеті. Крім іншого назва пляжу з Суахілі перекладається як"я люблю тебе".

Пляж Накупенда досить цікава пам'ятка: його називають "зникаючим" островом. Таємниче назву шматочок суші отримав, так як з'являється на час відливу і ховається під водою в приплив.

З ранку і до вечора, поки клаптик землі перебуває над поверхнею океану, на острові кипить життя. Натягуються тенти, влаштовуються шикарні обідні барбекю, на грилі смажаться креветки, кальмари, восьминіжки і риба. Місцеві жителі продають також готовий перекус, національні страви, фрукти, солодощі та напої. Вуличні торговці пропонують сувеніри ручної роботи-кошики, шкатулки, предмети побуту, Статуетки та багато іншого. В асортименті розваг морські прогулянки, Дайвінг, Сноркелінг.

Вся робінзонада розгортається на тлі неймовірного," інстаграмного " пейзажу-блакитного кольору океан, білосніжний пляж і дерев'яний автентичний човник дау на імпровізованому причалі.

Снорклінг і дайвінг на рифі острова Мнемба

Круглий Кораловий риф Мнемба знаходиться в 4,5 кілометра від північно-східного узбережжя Занзібару. Приватний острів оточений овальним кораловим атолом і вважається елітарним місцем для відпочинку. Входить до трійки найромантичніших місць на Землі. Мнембу облюбували мільярдери і голлівудські зірки за можливість провести відпустку в тропічному раї, прихованому від цікавих очей.

Мангрові і пальмові гаї з пурхають метеликами і щебечуть птахами, бюрюзового кольору води, в яких мешкають горбаті кити, дельфіни, черепахи і 600 найкрасивіших видів риб. За різноманітність і велика кількість флори і фауни "Голова восьминога" (так перекладається назва острова) носить статус морського заповідника. Резерват ще відомий як "рай для босих ніг", що не дивно: тут прекрасні пляжі.

Острів знаходиться під захистом ООН і характеризується як "один з найкрасивіших коралових садів, виявлений на планеті". Атол йде в глибину на 800 метрів. Тому умови для цілорічного снорклінгу і дайвінгу тут чудові.

На острові є готель Mnemba Lodge. Резорт досить дорогий і по кишені далеко не всім. Однак вихід є: готель можна забронювати на Занзібарі, а на Мнембу купити Екскурсійний тур.

Риболовля на Занзібарі

Риболовля на Занзібарі-одне і з популярних занять. Туристи з усього світу купують тури на Занзібар, щоб пополювати у водах Індійського океану на рідкісних морських мешканців - марлінів, кальмарів, восьминогів.

Занзібарці ловлять рибу не на вудки і блешні. Жителі рибальських сіл одягають маски, озброюються списом, заходять у воду по коліно або по пояс, і "гарпунять" рибу серед каменів і коралів. За невелику суму рибалки візьмуться за допомогу починаючому "підводному мисливцеві". Крім того, є можливість відправити на яхті у відкритий океан і порибалити з борту.

Екскурсія на Кіліманджаро і ціни на сходження

Кіліманджаро-згаслий вулкан і найвища точка Африки. Його висота 5895 метрів над рівнем моря. Назва перекладається як "блискуча гора", можливо тому, що на вершинах Кібо, Мавензі і Шира круглий рік не тане лід і сніг.

Похід на Кіліманджаро не назвеш легкою і розважальною прогулянкою. Рюкзак туриста напевно буде доверху набитий потрібними речами-починаючи від термобілизни і курток, закінчуючи аптечкою, взуттям, провіантом і спорядженням для сходження.

Ціни на сходження різняться від складності маршруту і тривалості туру. В середньому 5-6-7-денні екскурсії коштують від 1590 до 1790 доларів. 8-або 9-денний похід обійдеться в 1800-2100 доларів на 1-2 чоловік.

Поради щодо поїздки на Занзібар самостійно

Куди з'їздити самостійно на Занзібарі і про які поради для подорожей необхiдно знати? Кращим періодом для подорожі на Занзібар вважаються зимові та літні місяці. Погода коштує комфортна, але ціни у високий сезон традиційно демократичністю не відрізняються.

Самостійно по Занзібару легко організувати прогулянку по Кам'яному місту-Стоун-Тауну. А також екскурсію по Prison Island. Гіда можна найняти в будь-якому місці острова, місце в човнику і квиток на острів на одну людину обійдеться в 20-30 доларів без посередників.

Як заощадити в поїздці? Робочі лайфхаки!

Після прильоту на Занзібар варто відразу ж обміняти долари і євро в аеропорту. Традиційно в терміналах невигідний для туристів курс, але не на Занзібарі. У готелях, барах і магазинчиках місцеві змінюють за власним курсом. Непоганий курс також в селі Нунгві і в Стоун-Тауні.

При цьому міняйли дивляться не тільки на курс, але і на номінал купюр. Банкноту в 100 доларів оцінять дорожче, ніж 5 "двадцяток". Однодоларові купюри можу взагалі не прийняти до розміну - вони тут не в ціні. За п'ятидоларову банкноту курс становить 1800-1900 Танзанійських шилінгів за Долар, коли як "Франкліна" куплять за 2300 шилінгів за долар. Комісії ніде немає.

За таксі і готелі краще платити доларами, в барах, кафе і магазнчиках вигідніше розплачуватися шилінгами.

Варто торгуватися. І сильно. Після того, як турист зійдеться з продавцем в ціні, вартість покупки краще оплатити шилінгами. У більшості випадків місцеві порахують курс по 2000 шилінгів до долара - їм так простіше, коли як курс може становити 2300 шилінгів.

Доступ до Інтернету можна отримати, зробивши Мінімальне замовлення в будь-якому кафе.

Можна заощадити на алкоголі. Тобто на тарі, її тут приймають по 500 шилінгів за пляшку. Сплативши перший раз повну ціну пива-3, 4 або 5 тисяч шилінгів, наступна випивка буде коштувати на 500 шилінгів дешевше за умови повернення тари.