Греція планує відкритися для українських туристів з 14 травня

Міністр туризму Греції Харіс Теохаріс заявив про готовність приймати іноземних туристів, починаючи з 14 травня. Уряд також пообіцяв, що відпочинок стане доступним не тільки для громадян Європейського Союзу, а й України, Росії та Білорусі. 

"Пілотне" відкриття для туристів з ЄС і для країн з активною вакцинацією населення (Ізраїль), заплановано на початок квітня. Теохаріс пообіцяв, що кордони будуть відкриті не тільки для вакцинованих, але і для туристів з негативними результатами ПЛР-тесту на COVID-19. 

Грецька влада включила Україну в список 10 держав, з якими ведуться перемовини  щодо сертифікату вакцинації — спеціальний документ, що дозволяє туристам вільно подорожувати без необхідності в проходженні карантину. У цей список також увійшли США, Канада, Великобританія, Австралія, Сербія, Україна, Росія, Китай, ОАЕ і Саудівська Аравія, які є одними з найважливіших туристичних ринків для Греції. 

Тури в Грецію

Греція разом з Ізраїлем вже підписали угоду, згідно з якою туристи зможуть подорожувати без будь-яких обмежень при наявності «паспорта вакцинації». Альтернативним "пропуском” на територію європейської держави “без ув'язнення в карантині” стане “ковідний паспорт" з негативними результатами тесту на коронавірусну інфекцію. 

У своєму повідомленні Теохаріс озвучив змінені правила для туристів у 2021 р.  

  1. Скасування карантину на в'їзді. Мандрівники, які все ж змогли відпочити на території Греції, повинні були провести перший день своєї відпустки на карантині в готелі. "Карантинне" житло, при необхідності, надавала держава. 
  2. Вибіркове тестування збережеться, але здавати необхідно не ПЛР, а швидкий тест на антиген. Його результати будуть готові протягом 10-15 хвилин. 
  3. У разі захворювання COVID-19, грецький уряд бере витрати на лікування на себе (за винятком авіаквитків). 
  4. Вакцинація — не обов'язкова умова для відпочинку в Греції. Місцевий уряд оголосив, що пускатимуть або вакцинованих, або перехворілих з антитілами, або туристів зі свіжими результатами ПЛР-тесту.

Туристичний ринок України є одним з пріоритетних, тому грецька влада розраховує на прояснення ситуації з іншими країнами ЄС щодо умов і термінів відкриття кордонів ближче до середини квітня. Багато туроператорів вже стали активно пропонувати тури в Грецію на літо 2021 р. Існують всі обґрунтування, щоб чекати довгоочікуваного поповнення доступних напрямків для України.