Що подивитися в Тбілісі?

Місто в річковій долині, оточений могутніми горами та пагорбами, приваблює туристів своєю гостинністю, особливою атмосферою і теплотою. Навіть назва столиці підтверджує це: «тбілі» в перекладі з грузинського позначає «теплий». Тбілісі вабить первозданністю своєї природи, домашнім затишком місцевих вулиць і, звичайно ж, насиченістю екскурсійної програми.

Багато мандрівників, які хочуть ближче познайомитися з місцевою культурою, можуть задаватися питанням: «Які пам'ятки в Тбілісі можна відвідати?». Наша команда зібрала перелік пам'яток культури, обов'язкових до відвідування. Ми точно впевнені, що подорож по просторах Грузії подарує вам масу позитивних вражень!

Старе Місто

Тури в Грузію

Рекомендуємо почати своє знайомство з грузинською культурою саме зі Старого міста, яке піднімається по схилах пагорба. Це лабіринт вузьких вуличок, наповнених домашнім затишком, де дерев'яні балкони визирають з багатовікових цегляних будинків. Місцеві дверні прорізи ведуть у двори, що ховаються від чужих очей, а виноградні лози, спираючись на вертикальні балки, підносяться до блакитного неба. 

Деякі будівлі Старого міста були відреставровані з настільки великим ентузіазмом, що вони нагадують собою декорації з діснеївських фільмів. Варто відзначити, що велика частина місцевих провулків залишилася незмінною. Старі, потріскані та місцями облуплені будівлі привносять цьому місту трохи романтики, чарівності і мальовничості. 

Архітектура Старого Тбілісі піддалася впливу двох стилів: мережеві та вузькі вулички типового арабського або азіатського міста яскраво контрастують на тлі європейських будівель. Найбільше відреставрована була його північна частина, а саме історичний район Абанотубані, який відомий своїми сірчаними банями та площею Мейдан.

Фортеця Нарікала

Гарячі путівки в Грузію

Знаменита Нарікала є давнім символом оборони грузинської столиці. Вона так само відома, як материнська фортеця Тбілісі. Будівля була зведена в 4-му столітті нашої ери, приблизно в період заснування самого міста. Згідно з одними джерелами, назва фортеці походить від перського слова «Цитадель», а друга ж теорія говорить, що цю назву використовували монголи для позначення «маленької фортеці». 

Дуже радимо прогулятися по однойменному туристичному маршруту — стежці довжиною в 1.5 кілометра, яка проходить від вершини хребта біля величної статуї Матері Картлі до Старого міста, зупиняючись біля входу в Ботанічний парк. Звідси відкривається приголомшливий вид на місто, особливо у вечірню годину, коли Тбілісі освітлюється тисячами маленьких вогнів. 

Ботанічний сад 

Відпочинок в Тбілісі

Штучний заповідник, розташований в самому серці Тбілісі, був заснований ще в далекому 19-му столітті. У Тбіліському ботанічному саду проростає понад 3500 різновидів рідкісних рослин. Відвідування саду виявиться справжнім порятунком в спекотний день літа: тут ви зможете насолодитися прохолодою численних фонтанів і мальовничими водоспадами. 

Етнографічний музей 

Грузія

Величезний музей під відкритим небом розташувався на невисокому пагорбі, недалеко від парку Ваке. Його площа становить 50 гектарів, на яких розташувалися 70 будівель та більше 5 тисяч експонатів, зібраних з усіх регіонів країни. Етнографічний музей розділений на десять зон, кожна з яких відображає різні аспекти життя місцевих жителів. 

У кожній будівлі при музеї є власна виставка костюмів, кераміки, інструментів і предметів побуту. Традиційні кам'яні будинки зі Східної Грузії, сторожові вежі з гірських регіонів, водяні млини і багато іншого чекає саме вас! Більш того, недалеко від музею розташовано Черепашаче озеро, біля якого можна буде відпочити після пізнавальної екскурсії в один з спекотних літніх днів. 

Абанотубані 

Відпочинок в Грузії

Унікальний район Абанотубані, розташований в Старому місті, так і вабить своїми сірчаними лазнями, де туристи зможуть відпочити душею і тілом. Історія Тбілісі, так чи інакше, пов'язана з сірчаними лазнями: деякі місцеві жителі навіть подейкують, що місто було зведене виключно через них. Вода в місцевих лазнях славиться своїм високим вмістом сірки та інших корисних мінералів, що роблять позитивний вплив на здоров'я людини. 

Знайти громадські лазні досить легко: всі вони розташовані по вулиці Абано, що в перекладі з грузинського означає «лазня», а зовні їх видають невисокі куполи. Найстарішою Тбіліською лазнею є Іраклія, а самої багато прикрашеної — Чрелі-Абано з фасадом, викладеним декоративною плиткою. Громадські лазні Тбілісі використовувалися не тільки для миття, але і для проведення званих обідів та оглядин, здійснення ділових угод. 

Як дістатися?

Тури в Грузію дозволять всім мандрівникам насолодитися смачними винами, гастрономічними блюдами місцевої кухні та ближче познайомитися з багатою культурою. Ви зможете усамітнитися з природою, відпочити душею і тілом в сірчаних лазнях та запастися силами для нових звершень. Подорожуйте вигідно разом з Bronix!