Коронавірус і туризм 2020: відповідаємо на запитання туристів

Пандемія коронавируса (COVID-19) завдала значних збитків сфері туризму, загальмувавши розвиток. Економіка багатьох країн базується на туризмі. Згідно зі статистикою Всесвітньої Турістістіческой Організації (СОТ), нанесений глобальної індустрії збиток оцінюється в 30-50 мільярдів доларів: авіакомпанії зможуть повернутися до показників до пандемії тільки до 2024 року. Даний прогноз повністю залежить від подальшого контролю епідеміологічної ситуації в світі.

Раптово з'явився вірус завдав шкоди не тільки малому, середньому бізнесу, а й повністю зруйнував плани всього людства, піддаючи їх кардинальних змін. Дані інформаційних порталів стверджують: тільки 1% українців встигли провести літо на узбережжі зарубіжних пляжів.

Однак деякі країни встигли відкрити кордони своїх країн для мандрівників: з 1 вересня Єгипет, Домініканська Республіка, Бразилія, Демократична Республіка Конго відновили авіасполучення з Україною. Згідно з даними на 3 вересня, для громадян України частково або повністю відкриті кордони 48 країн.

 

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що громадянам варто ретельно планувати відпустку: самостійно оцінювати ризики, які можуть виникнути, ретельно вивчити умови в'їзду, перебування в зарубіжній країні. Надалі, МЗС буде ретельно працювати над розширенням списку відновлених авіасполучень в зарубіжжі з іноземними представництвами інших держав. На даний момент відбувається обережна зміна тенденцій по відношенню до подорожей. Останнім часом, українська карта можливих туристичних напрямків потроху поповнюється щомісяця.

Відносно Єгипту, знамениті піраміди і інші єгипетські пам'ятки працюють з максимальною завантаженістю в 50 відсотків. Туристичні групи складаються з не більше, ніж 25 осіб. За встановленими правилами, гіди носять маску, використовують спеціальну аудіосистему для збереження безпечної дистанції між екскурсантами. Єгипетський уряд для якнайшвидшого відновлення сфери туризму оголосило про зниження цін на відвідування визначних пам'яток, розташованих уздовж річки Ніл, історичної області, іменованої Верхнім Єгиптом.

Багато туристів в стінах туристичного агентства цікавляться питаннями, пов'язаними з туризмом закордон і повсюдно бурхливим коронавірусів. Тест дозволено здавати в двох варіаціях: в будь-якій лабораторії міст України або безпосередньо після прильоту в Єгипет. Перш, ніж купити гарячий тур в туристичному агентстві, рекомендується пройти тестування на наявність коронавирусной інфекції, зробленим не пізніш 48 годин до прильоту в країну. Варто зазначити: тестування необхідно зробити всім членам сім'ї від 6 років.

Аеропорти Шарм-ель-Шейха, Хургади, Марса-Алам, Таби надають можливість зробити ПЛР-тест, вартість якого становить 30 доларів, після прибуття в країну. Важливо: відсутність симптомів, властивих коронавірус, стовідсотково не гарантує негативний результат. Українські питання задаються питанням: «Що, якщо результати в Єгипті виявляться позитивними?». У разі, якщо тест показав позитивні результати, туриста з членами сім'ї помістять на самоізоляцію в заброньованому номері готелю без можливості користуватися зручностями готелю.

Покинути власний номер турист зможе через тиждень самоізоляції чи за три доби до вильоту додому. Виклик медичної бригади, повтор тестування на наявність COVID-19 турист оплачуємо сам. Вартість даної послуги складає близько 130 доларів. Витрати за номер з людиною, хворою вірусом, покриває обрана готель. Якщо перебування хворого туриста в готелі затягується, готель безкоштовно продовжує термін проживання в номері до виходу негативних результатів.

Менеджери нашого туристичного агентства пропонують перед польотом звернутися в страхову компанію. Туристам, які мали страховий поліс, повністю покривають вартість послуг, в залежності від умов страхування. Бортпровідники не пустять в салон літака пасажира, хворим вірусом, поки тест не покаже негативний результат. МЗС України зазначає, що в разі призначення лікарем спеціальних медикаментів, препарати надаються абсолютно безкоштовно.

Туристи запитують: «Що ж стосується придбаних турів на далекі дати? Чи повернуть кошти в разі повторного закриття кордонів?». Міністерство закордонних справ України передає, що подібні виникли питання вирішуються зверненням до несучих відповідальність туристичним операторам, які організували згорілий тур, або в страхову компанію, яка надає послуги.

Ви можете придбати гарячі тури в Єгипет, ОАЕ, Домінікану, Мальдіви, Туреччину, де відкриті кордони. Обов'язково перевіряйте правила в'їзду в обрану вами країну, стежте за останніми новинами і, звичайно ж, залишайтеся здоровими!