Весняні фестивалі Туреччини

Весняні фестивалі Туреччини

Фестивалі навесні в Туреччині - це, як правило, свята тепла і цвітіння. У селах і містах проводи зими і зустріч весни відзначають з розмахом. Деякі заходи навіть носять статус міжнародних і можуть похвалитися віковими традиціями. Про найяскравіших, барвистих і незвичайних - читайте в матеріалі.

Невруз

Невруз, Навруз, Ноуруз або Науриз святкується тюрками в Туреччині, Ірані, Афганістані, Азербайджані і в державах Середньої Азії з 21 по 22 березня. Саме на цю дату випадає весняне рівнодення-світловий день дорівнює з ніччю.

Традиція святкування Невруза сягають корінням в культуру Стародавньої Персії. Навіть назва перекладається з фарсі як " новий день "в значенні"Новий Рік".

Спочатку свято знаменувало початок весняних польових робіт. Хлібороби, перш, ніж приступити до оранки і сівби, проводили ряд обрядів. У надії на рясний урожай селяни поклонялися сонцю, землі і новому дню.

У Туреччині Невруз вважається закінченням зими і настанням весни. Перед 22 березня жителі Анатолії займаються прибиранням, пранням і готуванням. У цей день прийнято прощати образи, пригощати гостей пирогами зі шпинатом, фарбованими яйцями і традиційними солодощами. А також співати пісні, танцювати і відвідувати могили померлих родичів. Сумувати не можна.

Існує прикмета-що людина побачить першим вранці 22 березня, то буде супроводжувати його протягом року. Тому люди намагаються оточити себе красивими, корисними і цікавими речами. А вранці в Невруз, після пробудження, кидають погляди на підготовлені і "потрібні" предмети, що символізують удачу, процвітання і благополуччя.

22 березня протягом дня по всій Туреччині проходять народні гуляння, концерти, виступи фольклорних колективів. Влада організовує спортивні ігри, змагання, ярмарки. Молоді палять багаття і стрибають через них. Вважається, чим веселіше і благодушніше зустрінеш Невруз, так весь рік і проведеш.

Фестиваль Mesir Paste в Манісі

Фестиваль пасти месір-найстаріший Фестиваль Туреччини, йому більше 480 років, триває протягом тижня Невруза. Масштабний захід в центрі Маніси включає в себе перемішування тонн месира, роздача пасти всім бажаючим, а також кулінарні конкурси, концерти, ігри для дітей, народні танці та театральні виступи.

Паста месір-традиційна турецька солодкість. Вважається, що має лікувальні властивості. Вперше була приготовлена за часів Османської імперії як ліки. Раніше мала пряний смак.

До складу пасти входять 40 компонентів, серед яких мед, кардамон, кмин, шафран, аніс та інші. Однак сам рецепт творці тримають в секреті.

Месір радять вживати для підвищення імунітету, апетиту, при захворюваннях дихальних шляхів і розладах шлунка і нервової системи.

Весняний Фестиваль пасти месір в Манісі внесений до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Фестиваль тюльпанів в Туреччині

У пошуках щастя вирушайте навесні в Стамбул-місто, що претендує на звання тюльпанової столиці світу. У березні і квітні в Туреччині проходить масштабне національне свято - Фестиваль тюльпанів.

Цибулини тюльпана в Туреччину завезли з Персії приблизно в 16 столітті. Через століття вогненно-червона квітка стала символом Османської імперії. Султани вважали його знаком своєї влади. Зображення бутона, що нагадує національний головний убір-тюрбан, стали наносити на зброю, одяг, посуд і прикраси. Зараз тюльпан визнаний загальнонаціональним символом Туреччини.

Очікується, що в 2022 році в Стамбулі розпустяться 35 мільйонів тюльпанів 100 різних видів. Точні дати квіткового фестивалю поки невідомі. Імовірно, чотиритижневий захід розпочнеться 29 березня, традиційно в парку Емірган. Низка барвистих шоу продовжиться по всьому Стамбулу - в парках Йилдиз в районі Бешикташ, в парку Гюльхане, що розташований у Фатіхі, поруч з палацовим комплексом Топкапи і в парку Гезтепе, що в Кадикеї. Біля Айї Софії щорічно з'являється квітковий килим з 500-600 тисяч тюльпанів. Крім парків, тюльпани висаджують в клумбах біля будинків, уздовж шосе, набережних, прикрашають ними дахи магазинчиків і вікна барів.

Від аромату і буйства фарб захоплює дух. На три-чотири тижні місто перетворюється на квітучий, запашний сад. Природа спільно з флористами створюють химерні картини, панно, Тривимірні художні композиції. Протягом місяця по всьому Стамбулу проходять спортивні змагання, концерти, ярмарки. А ще жителі та гості міста заглядають у зустрінуті квітки. Легенда свідчить, що на денці прекрасного тюльпана, за тендітними пелюстками, зберігається чудове щастя.

Міжнародний карнавал помаранчевого цвітіння

Карнавал помаранчевого цвітіння в Антальї проводиться місцевою владою з 2012 року щорічно в квітні. Захід приурочено до настання весни і цвітіння цитрусів.

Перлина Середземномор'я-курортне місто Анталія-пахне ароматами апельсинів та інших фруктів. Місто прикрашають тематично. Сам карнавал проводиться, орієнтовно, з 5 по 8 квітня. Протягом чотирьох днів фестивалю в Антальї проводять концерти, виставки, ярмарки, вуличні шоу-програми. Влада організовує яскравий карнавал і гучну ходу.

Фестивалі трав в Бодрумі та Ізмірі

Фестиваль трав на ізмірському курорті Алачаті в 2022 році пройде з 8 по 12 квітня. Вже традиційний захід для садівників збирає тисячі учасників і глядачів. У програмі фестивалю традиційна хода по вуличках Алачаті в національних костюмах, дегустація продукції місцевого виробництва, збір і посів рослин, конкурси на найсмачніші страви з трав і ярмарки.

Відвідувачі та гості міста дізнаються про місцеві аромати, способи збору трав, дієтичні рослини, та візьмуть участь у тематичних семінарах.

Схожий за тематикою фестиваль трав в Бодрумі проходить в березні. Точні дати на 2022 рік поки не озвучені. Тут відвідувачі і гості міста можуть познайомитися з цілющими травами Егейського регіону. А також дізнатися, які ліки роблять з місцевих рослин.

Дитячий фестиваль

З 1979 року в Туреччині щорічно проходить Міжнародний дитячий фестиваль. Дата проведення - 23 квітня, тривалість - близько тижня.

Діти у віці від 8 до 14 років приїжджають в Анкару, Стамбул, Аланію та інші міста з різних країн світу, щоб показати свою культуру - національні костюми, пісні, фольклор і танці. При цьому протягом семи днів і в проміжках між виступами маленькі учасники фестивалю живуть в турецьких будинках і сім'ях, де є їхні однолітки, знайомляться з культурою Туреччини.

Повітряне шоу Євразія

Найбільший авіаційний захід в Туреччині-шоу" Євразія", розігрується в небі над Анталією в другій половині квітня і триває в середньому два дні. Пілоти малюють в повітрі димні фігури, виконують акробатичні елементи. Крім того, "Євразія" - найбільша торгова площадка-виставка авіації.

Фестиваль зустрічі весни в Туреччині

Фестиваль зустрічі весни або Хидирильоз (варіацій вимови безліч) відзначається в ніч з 5 на 6 травня. Назва свята-це змішання імен пророків Хидира і Ільяса.

За легендою, на початку травня Хидир спускається з небес на землю, бродить по селах, містах і творить добро. Пророк зцілює хворих, виконує заповітні бажання. Однак тільки в тому випадку, коли помисли людей чисті. Злісним заздрісникам благодаті можна не чекати.

Перед настанням Хидирильозу населення Туреччини "оновлює" життя. Викидають застарілі речі, купують нові, в будинках і квартирах наводять порядок. Крім того, прийнято робити пожертвування і відпускати образи. Готують традиційне блюдо-печеня з молодого баранчика.

У період Хидирильозу гаманці, сумки, Склади і комори намагаються залишати відкритими: вважається, що Хидир наповнить їх на весь рік. В цей час популярні ворожіння.

І звичайно, по всій Туреччині проходять народні гуляння, розважальні шоу, ярмарки та виставки. Хлопці та дівчата палять багаття і стрибають через вогонь, пишуть записки і бажаннями, які кидають у воду. Концерти та інші урочистості організовують на природі, в мальовничих місцях.

Фестиваль Какава

Фестиваль Какава в Едірні святкують турки, болгари, цигани та інші національності Балкан. Зустріч весни на заході Туреччини випадає на 5 і 6 травня. Свято підтримується місцевою владою і проводиться щорічно. Жителі та гості міста палять багаття, стрибають через вогонь, танцюють, співають і пригощаються пловом. "Порція" страви завжди величезна - на 5 тисяч чоловік.

З наближенням світанку люди спускаються до річки Тунджа і символічно вмиваються на сонце, що сходить. Вважається, що ритуальне "купання" в ранковій воді приносить удачу, успіх і процвітання. По Тунджі спускаються запалені свічки і святкування триває протягом наступив дня.

Захід включено до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.