Правила в'їзду в Болгарію для українців

Правила в'їзду в Болгарію для українців

З 2017 року громадянин України має право на безвізове перебування на території Болгарії, як члена ЄС. Дозволений час перебування в членах-державах Євросоюзу для українців - до 3 місяців в піврічний період. Перетин кордону можливий з біометричним паспортом. Однак на час військового конфлікту в'їзд українців до Болгарії максимально спростили.

3 березня Єврокомісія активувала директиву про тимчасовий захист для українців, які тікають від війни, шукають притулку і потребують допомоги. Тобто, підписання Угоди зняло тимчасове обмеження на в'їзд і перебування в ЄС загалом, і в Болгарії зокрема.

Умови в'їзду в Болгарію для українців

Українці ВЗ отримують автоматично, після перетину кордону ЄС. Переселенець у Болгарії мінімум на рік отримує необмежений доступ до ринку праці, навчання, медичних послуг, соціальних програм, транспорту, приватної та державної фінансової підтримки та житла. Якщо збройні зіткнення з російськими військами в Україні триватимуть довше 12 місяців, то дію директиви продовжать автоматично. Спочатку на півроку, потім ще на 6 місяців і так до 3 років.

В'їзд до Болгарії можливий за будь-яким документом зі списку:

Закордонний біометричний паспорт;

Паспорт старого формату без біометрики;

Карта ID, посвідчення особи;

Водійські права;

Діти до 14 років можуть в'їжджати в ЄС за свідоцтвом про народження;

Крім того, реєстрація можлива, якщо перерахованих вище паперів немає, але на руках є сертифікати, пропуски, будь-які довідки, дипломи, банківські картки, трудові книжки, документи на нерухомість, автомобіль та інше. Тобто будь-які папери, які допоможуть при процедурі ідентифікації особи. Більш того, тимчасовий захист переміщені особи з України можуть отримувати навіть у разі, коли відсутні будь - які папери-у винятковому порядку і після бесіди з прикордонниками.

В'їжджати в Болгарію українцям дозволено на власному авто, незалежно від статусу страховки, а також з тваринами. Вихованці можуть не мати паспорт, довідку про вакцинацію, чіпи. Після прибуття "переміщені особи" отримують спеціальну довідку - реєстраційну карту іноземця зі статусом тимчасового притулку, персональний номер, а також одноразову фінвиплату в розмірі близько 6 тисяч гривень або 375 левів.

Куди звертатися переміщеним особам з України до Болгарії

Інформацію про допомогу та підтримку українців у Болгарії можна знайти на сайті ukraine.gov.bg. також працює гаряча лінія для консультацій за номерами: 02-90-55-555, +380-322-465-075, та кризова лінія МВС за номером +359-294-824-04. Електронна пошта Міністерства внутрішніх справ: crisis@mfa.bg. з 09: 00 до 21: 00 щодня на зв'язку фахівці гарячої лінії посольства України в Болгарії.

Зареєструватися і подати заявку на тимчасовий захист в Болгарії можна через сайт https://ukraine.gov.bg. Процедура отримання міжнародного захисту відрізняється від ВЗ і займає не менше 3 місяців.

Хто може отримати ВЗ в Болгарії

  1. Українці, які проживали в країні до 24.02.2022, члени їх сімей;
     
  2. Люди без громадянства, іноземці, які перебували на території незалежної та отримали міжнародний захист в Україні до 24.02.2022;
     
  3. Іноземці та люди без громадянства, які виїхали з незалежної через бойові дії, залишилися в Болгарії і тепер просять притулку;

Українцям дозволяється вільно переміщатися по Болгарії, а також за бажанням безперешкодно вони можуть повернутися на батьківщину.