Їжа Таїланду стала популярною далеко і за його межами. У рейтингу знаменитого CNN Travel страви тайської кухні увійшли до ТОП-10. Міжнародні критики високо оцінюють ресторани Бангкока, які не раз здобували звання найкращих у світі.
Особливості тайської кухні полягають у створенні міксу з різних смакових відчуттів, називається ця техніка «khluk». Поєднання кислого, солодкого, гострого в одній страві для європейського гурмана — екзотична їжа, у Таїланді — це нормально. Нерідко шеф-кухарі створюють страви, основою яких є сік із кислих фруктів із додаванням цукру. Найвідоміші ресторани планети додають у своє меню страви тайської кухні.
Їжа в Таїланді є цілим мистецтвом. Тайці люблять насолоджуватися не лише смаком страви, для них цінний її естетичний вигляд. Тому в Таїланді поширений карвінг — це майстерність створення шедеврів методом різьблення по овочах і фруктах. Тут особливо популярні фігури у формі квітки лотоса, що є символом Таїланду. Основним компонентом при створенні більшості страв тайської кухні є рис.
Рис — основа кулінарної культури
Цей найважливіший харчовий продукт в Таїланді буває двох сортів:
-
білий розсипчастий Кхао Сіау — його люблять жителі центральної та південної частини країни.
-
жовтий клейкий Кхао Ніау — йому віддають перевагу тайці північних і північно-східних районів.
Визнаним фаворитом серед страв, приготованих із Кхао Сіау, вважається Кхао Пат. Це смажений рис із яйцями, овочами, креветками або іншими морепродуктами. Його подають зі свіжими часточками огірків і скибочкою лайма, яка замінює сіль.
На смак ласощі кислувато-солодкі, саме з них рекомендується починати пізнавати тайську кухню. А ось «Кхао Ніау» — прісний ком рису, який їдять руками невеликими шматочками, його не розглядають як самостійну страву. Зазвичай його подають у плетених горщиках як гарнір до салатів і супів, щоб перебивати гостроти. Рис — це продукт, який можна порівняти за важливістю з хлібом у європейських країнах. Не дарма тайський рис у 2016 році визнали найкращим у всьому світі.
Що ще їдять у Таїланді?
Найпоширеніші продукти, які будуть зрозумілі та звичні для європейських туристів:
Локшина — ще одна гордість Тая
Як не дивно, але локшина також поступово стає візитною карткою Таїланду. Навіть італійці визнають відмінний смак таїландського продукту. Популярність тут має тонка і товста рисова локшина, що стала основою багатьох страв у місцевих кухарів.
Морепродукти
Таїланд славиться дарами моря. Тут можна насолодитися різноманітною морською і прісноводною рибою, креветками, молюсками, кальмарами, крабами. Готують морепродукти здебільшого на пару, на вугіллі або варять. У цій категорії варто спробувати шматочки кальмарів, смажені з часником, і змієголову рибу, запечену цілком на грилі. Обидві страви подають із солодким соусом.
М'ясо
М'ясні страви тайці зазвичай готують на пару або на вугіллі. У своїх кулінарних шедеврах тайські кухарі використовують усе — у ресторанах можна замовити і крокодила, і акулу, і жаб. Тут легко можна зустріти в меню страви з кількох видів м'яса одночасно. Однак особливу перевагу віддають качці та курці. Зважаючи на сприятливі кліматичні умови та особливості харчування птахів, вони напрочуд ніжні на смак. Так, ласощами тайці вважають Каї Пат Мет Мамонг. Це дрібно нарізані шматочки курки, тушковані в соусі з кеш'ю та овочами. Страва здається не дуже гострою, її ніжно-солодкуватий смак приємно здивує навіть найвибагливішого гурмана.
Топ-5 відомих страв Таїланду
Ми познайомимо вас із тим, що спробувати в Таїланді варто обов'язково.
Том Ям
Це головна фірмова страва тайської кухні, її візитівка. У супі разом поєднуються п'ять головних смаків. Бульйон роблять на базі лайма, галангала (аналог імбиру) і лемонграсу. Нерідко варять на кокосовому молоці. За рахунок прянощів виходить освіжаючий смак, несхожий на наші супи.
Оптимальним варіантом для першого знайомства буде класичний Том Ям Канг — версія з креветками (аналогічний суп із куркою називатиметься Гаєм). Будьте певні — страва буде гострою.
На гарнір до неї часто подають рис. Відмовлятися від нього не радять: це чудовий спосіб знизити гостроту страви. Щоб приготувати це диво своїми руками, можна перед від'їздом запастися інгредієнтами в місцевих мережевих магазинах. Тут продаються як готові набори, так і окремі складові.
Пад Тай
Ще одна фішка Таїланду. Вона доступна як стріт фуд, але також з легкістю ви побачите її в меню найкращих ресторанів Пху кета. Це смажена рисова локшина, яку традиційно готують із соєвими пагонами, яйцем, соусом, соком тамаринду і зеленню. Подають цю страву з лаймом і подрібненим арахісом. Існують різні варіанти Пад Тай: з креветками, куркою, сиром тофу тощо.
Манго стікі райс
Ця солодка їжа Таїланду для веганів — класичний тайський сніданок і десерт. Мабуть, один із небагатьох рецептів, який присутній у всіх регіональних тайських кухнях і його можна зустріти на півночі, на півдні, на всіх островах і в глибині країни. Основа — липкий рис, манго і кокосове молоко. Багато закладів стали готувати mango sticky rice на червоному, чорному і бурому рисі, оскільки він корисніший. У ресторанах ви зможете подивитися на «стіки» з незвичного боку — там їх подають прикрашеними різними квітами та пальмовим листям.
Массаман каррі
Це те, що потрібно спробувати в Таїланді тим, хто не любить занадто гостру їжу. Це найніжніше куряче філе або яловичина в соусі з прянощами, приготованим з молока кокоса, спецій, картоплі, горіхів кеш'ю та арахісу. Є також варіація з тофу. М'ясо буквально тане в роті. Подають страву з рисом. У рейтингу найсмачніших страв на планеті за версією CNN ця тайська страва двічі посідала першу сходинку і вже близько 10 років тримається в топ-50.
Сом Там
Салат Сом Там — наочне підтвердження того, що тайська кухня об'єднує всі смаки. Для його приготування зелену папайю нарізають тонкою соломкою, змішують із квасолею, а наприкінці заливають усе карамеллю з пальмового цукру і посипають арахісом. А ще цей рецепт — чудовий привід познайомитися із зеленою папайєю. Якщо стиглу папайю їдять як фрукт, то зелену використовують як овоч.
Цікаві факти про тайську кухню
Немає кращого способу пізнати країну, ніж скуштувати те, що її жителі їдять щодня. Гурмани з усього світу приїжджають до Таїланду, щоб випробувати свої смакові рецептори та спробувати справжню екзотику. І хоча кафе з тайською їжею практично скрізь, ця кухня оповита міфами.
Почнемо з того, що для тайців їжа має велике значення. Приймання їжі розглядається як своєрідне свято, привід для щастя, момент, яким можна поділитися з тими, кого любиш. Тайці вважають, що їсти на самоті — до невдачі.
Мінімум запечених страв
Якщо ви хочете знайти духовку на кухні тайця, то у вас нічого не вийде. Запечена їжа тут — справжній ексклюзив, який доведеться пошукати, а також віддати за нього пристойну суму батів. Чого не можна сказати про смажені та приготовані на грилі страви — їх тут більш ніж достатньо.
Наїстися можна майже задарма
Тайська їжа не тільки смачна, а й досить дешева. Ви можете заплатити всього 35 бат за велику порцію. Деякі страви з локшини можуть коштувати ще дешевше, недорогі також і страви з рисом. Тож любителям багато поїсти однозначно варто відвідати Таїланд.
Кухня залежить від регіону
Якщо вам здається, що ви знайшли для себе найсмачнішу місцеву страву і зможете їсти її скрізь, то це не так. Вона може бути характерною тільки для одного регіону країни. Часто страви, що підкорили серця мандрівників на півночі Таїланду, не зустрінеш на півдні та навпаки. Наприклад, тайське карі gaeng hang lay – популярна страва на півночі, як і суп із локшиною khao soi, а ось на півдні їх практично неможливо знайти.
Багато цукру
Як уже говорилося раніше, суттю тайської кухні є поєднання в одній страві всіх смаків. Тому коли ложка-дві цукру додаються до приготування тайської страви — це не рідкість, а норма. Від пад-тай до зеленого салату з папайї, майже все містить цукор. Тож якщо ви стежите за кількістю солодкого в раціоні — будьте уважнішими.
Не всі страви гострі
Серед туристів поширена думка, що вулична їжа Таїланду неодмінно має бути дуже гострою. Тому, приїжджаючи до Таїланду, багато хто налаштовується на страви з вогником. Так, часто тайські страви справді неймовірно гострі, але є й достатня кількість м'якших.
Що варто знати туристу?
У Таїланді їдять практично на кожному розі та й з вибором того, що спробувати в Таїланді, проблем не буде. Не варто боятися малопомітних закусочних, що нагадують громадські їдальні. Найчастіше саме в них можна дізнатися справжні таємниці тайської кулінарії. Відсутність звичного етикету за столом зовсім не означає простоту в кулінарії. Місцеві кухарі — справжні художники, тому кожна страва буде майстерно оформлена.
Національна кухня Таїланду дуже різноманітна і часто поєднує продукти, які, на перший погляд, здаються непоєднуваними. Специфіка тайської кухні визначається не тільки кліматом і різноманітністю овочів, екзотичних фруктів, морепродуктів, спецій, а й культурними впливами сусідніх країн. Таїландська кухня поєднує в собі гостроту і любов до прянощів індійської кухні з логічністю і якістю китайської, водночас залишаючись абсолютно унікальною і самодостатньою.
Тут не існує жодних табу з приводу свинини, курки, яловичини тощо. Кухня тайців дуже ліберальна: тут є все, від піци до смажених коників. Раціон тайців різноманітний і містити всі види м'яса, величезний асортимент риби, велику кількість фруктів і овочів.