Таксі в Туреччині: поради, ціни, особливості

Таксі в Туреччині: поради, ціни, особливості

Яке таксі в Туреччині

Сервіси пасажирських перевезень: додаток для виклику таксі, оренда і прокат авто, розвинені в Туреччині. Країну чотирьох морів, мекку для туристів, щорічно відвідують мільйони людей. Можливість швидко, недорого і з комфортом доїхати до курорту, пляжу, аеропорту - економічна і нагальна необхідність. Все, що варто знати про проїзд на таксі в Туреччині, в цьому матеріалі.

Таксі в Туреччині знайти легко: це компактне жовте авто з написом "Taksi" і шашечкою на даху. На кузов нанесені найменування фірми і телефон. У салоні встановлено справний таксометр. Крім того, існують чорні і бірюзові таксі. Перші-Бізнес-клас, майже в два рази дорожче економічних жовтих. Бірюзові комфортні: поїздка обійдеться приблизно в 1,5 рази вище стандартної ціни.

Винятки бувають у вигляді трансферів готелів або приватних візників. До останніх звертатися не рекомендується. Велика ймовірність натрапити на шахрая або недобросовісного шофера, який візьме з туриста втридорога. Варто також враховувати, що в Туреччині не "голосують".

Як замовити таксі

Викликати таксі можна чотирма перевіреними способами. Серед яких:

  • Найм машини на парковці з покажчиком "Taksi";
  • Дзвінок в місцеву службу таксі;
  • Використання кнопки виклику авто, прикріпленої до дерева або ліхтарного стовпа;
  • Онлайн заявка через сайт або відповідний додаток;

Стоянки таксистів в більшості своїй розташовуються поруч з аеропортами, вокзалами і неподалік від туристичних визначних пам'яток: площ, ринків, набережних. Тобто в місцях найбільшого скупчення людей. Особисто вибрати вподобану машину навряд чи вийде: авто "відчалюють" від місця посадки по черзі, в строго певному порядку.

Виклик машини через компанію - перевізника можливий у випадку, якщо у туриста роумінг, або місцева sim-карта. У разі, якщо відсутні знання англійської та турецької, найняти авто допоможуть в аеропорту або в готелі. У персоналу завжди під рукою телефони перевірених і популярних перевізників.

Кнопка виклику авто на вулиці-цікавий і швидкий спосіб знайти машину. Турист натискає кнопку і через деякий час до абонента під'їжджає машина. Сервіс поширений на популярних курортах - в Антальї, Аланьї та інших.

З варіантом онлайн-виклику все гранично ясно. Турист заходить на сайт, вводить адреси точки А і B. або ж викачує додаток, відкриває його, вбиває адресу точки призначення. Нерідко поточний адресу висвічується автоматично.

Вартість проїзду на таксі

Ціна таксі в Туреччині різниться в залежності від популярності курорту. Кінцева сума за поїздку-це цінник за посадку плюс відстань. За кілометр шляху додається N-нна сума до підсумкової. Простий і очікування оплачуються окремо.

Оплата проводиться найчастіше готівкою і в турецьких лірах, проте є варіант закриття чека в євро, доларах або карткою. Але при оплаті в інвалюті або через карту обмінний курс навряд чи влаштує пасажира. Для туриста він невигідний.

У багатьох турецьких містах існують" Нічний"," денний"," вихідний "і" святковий " тарифи. У темний час доби розцінки у таксистів в 1,5 рази вище. Але в Стамбулі, до речі, цього немає. Тут одна ставка для будь-якого часу доби. За посадку турист заплатить близько 0,6 долара: приблизно 8 лір. Один кілометр шляху обійдеться в 7 Турецьких лір.

В Аланії посадка коштує близько 0,7 долара (9-10 Лір) і стільки ж кілометр шляху. В Антальї посадка також коштує 0,7 долара, проте далі за кілометр додається по 0,8 долара (близько 11 лір). При цьому тут існує нічний і денний тарифи. У темний час доби розцінки зростають в 1,2 або 1,5 рази. Тобто в середньому посадка "коштує" 6-10 Лір і приблизно стільки ж кожен кілометр шляху в залежності від курорту або міста.

Міжміське таксі возить пасажирів за фіксованими розцінками. Вартість залежить від маршруту, протяжності шляху і популярності напрямку. Отже, чим складніше і довше дорога, і чим інтенсивніше пасажиропотік, тим дорожче поїздка. Торг вітається.

Якщо сума вийшла не "рівна", то округляється вона на користь водія. Ще момент - в Туреччині жінки не сідають в таксі на переднє пасажирське сидіння.

Чи можна оплатити поїздку в таксі картою

Оплатити карткою послуги Перевізника в Туреччині можна. У деяких машинах є термінали, але далеко не всі таксомотори ними оснащені. Гроші автоматично знімуть з рахунку, якщо замовлення зроблено через додаток (наприклад, BiTaksi), до якого прив'язана карта. Однак вірогідний варіант, що вартість і тривалість шляху вирахує комп'ютер, а платити все одно доведеться готівкою.

Резюмуючи-таксі в Туреччині простіше оплачувати "живими" банкнотами і в турецьких лірах. Водії можуть прийняти і євро, і долари, але ставка навряд чи влаштує туриста. Варто відзначити: при оплаті карткою нерідко проводиться подвійна конвертація за поточними курсами валют, що невигідно.

Як не переплатити за таксі

Після приїзду на місце деякі таксисти намагаються відмовитися від домовленостей. І заявляють: озвучена сума називалася з розрахунку на одного пасажира. Їхали двоє? Платіть більше. Або журяться, що забули включити таксометр і називає "приблизну" суму за поїздку, яка на ділі перевищує в два - три рази стандартну таксу. Ще варіант спроби взяти з туриста більше-вимога "чайових" або суми понад ту, що вказана на лічильнику. Досвідчені мандрівники радять перед посадкою обговорити всі моменти-точні адреси, суми, кількість пасажирів і наявність багажу.

Ще момент-таксисти нерідко везуть клієнта найдовшим, кружним шляхом, щоб "намотати" кілометраж. У разі, якщо знайомі з маршрутом - туристу не варто соромитися і направляти водія. Якщо ж дорога не знайома, то потрібно стежити за рухом по навігатору.

Який додаток таксі працює в Туреччині

Онлайн сервіс таксі в Туреччині представлений аналогом звичного Яндекс.Таксі, яке тут називається BiTaksi. Також доступний додаток Uber, KiwiTaxi та iTaksi. Останнє створено в Стамбулі і теж досить популярно.

Вартість поїздки розраховується за лічильником по закінченню поїздки. Оплата можлива готівкою або прив'язаною карткою. Є можливість підрахунку попередньої ціни за поїздку.

Як замовити таксі в Туреччині з аеропорту

Нерідко за поїздку від повітряної гавані перевізники встановлюють фіксовану ставку. Однак у деяких містах таксисти возять по лічильнику.

З аеропорту будь-якого міста можна виїхати в будь-який час і без особливих проблем дістатися до точки призначення. Є три популярних способи оренди таксі - біля стійки в будівлі терміналу," ловля " біля входу або попереднє замовлення машини через онлайн-сервіс.

Перший варіант безпечний, але досить дорогий. Другий дешевше, але можуть виникнути складності різного роду. Третій спосіб - найбільш прийнятний. До того ж ціна фіксована і не змінюється після приїзду на місце призначення. Тобто гостю Туреччини необхідно заздалегідь потурбуватися питаннями найму таксі. Зайти на сайт сервісу - їх в мережі безліч-внести свої дані, дату і номер рейсу, оплатити послугу. При цьому є можливість вибрати марку машини, якщо потрібні дитячі крісла - просто ставитися відповідна галочка в пункті. На зустріч по можливості відправляють шофера, який знає мову туриста, або ж англомовного. Крім того, можна замовити зустріч в аеропорту з табличкою.

Якщо прибуття літака затримується, машина чекає клієнта годину. А якщо політ не відбувся, то турист має право скасувати замовлення.