Пам'ятки Кемера-куди піти?

Топ пам'яток Кемера

Кемер-популярний курорт Середземномор'я, з мальовничими селами-супутниками, розташований в провінції Анталія. Входить в турецьку Рів'єру-умовну мережу туристично розвинених місць біля моря. Місто розкинулося біля підніжжя Таврських гір, найвищим піком яких є вершина Тахтали.

Кемер (назва міста перекладається як "ремінь" або "пояс") до кінця 20 століття був звичайним селом на березі Середземного моря. Сьогодні це модний курорт з резортами люкс і премум рівня, з високим сервісом і послужливим персоналом.

Багато пляжів Кемера удостоєні сертифіката Блакитного прапора-міжнародної нагороди, що присвоюється за безпеку, красу і високі стандарти якості. Пляжі в більшості своїй галькові, через що вода фантастично прозора. Однак є і піщані. Вони насипні, тобто пісок привезений з інших місць, щоб у туристів був вибір.

Парк "Місячне світло"

У разі, якщо мандрівник вибрав відпочинок в Кемері, то парк "Місячне світло" обов'язковий до відвідування. Він знаходиться недалеко від яхтового причалу, в східній частині міста. Дістатися можна пішим ходом - в разі, якщо обраний готель розташовується безпосередньо на курорті. І на таксі або долмуші, якщо готель розташований в передмісті або в селі неподалік.

На площі в 55 тисяч квадратних метрів обладнано безліч зон для розваг і відпочинку. На території "місячного світла" розташовані сквери, сади, дитячі майданчики, бари, магазинчики, ларьки з сувенірами, кафе і ресторани, є аквапарку і дельфінарій. А також однойменний пляж, відзначений Блакитним прапором за безпеку і чистоту. Звідси можна відправитися в плавання на яхті або вибрати інший вид водних розваг.

Також в "місячному світлі" можна відвідати кінотеатр під відкритим небом, цитрусовий Гай і сосновий бір.

Бульвар Ататюрка

Бульвар імені Мустафи Кемаля Ататюрка - це центральна вулиця Кемера. Поділена на три частини. Перша складається з магазинів, бутиків і кіосків з сувенірною продукцією. Друга зона - це автовокзал. Третя повністю "віддана" під фешенебельні та п'ятизіркові готелі. У разі, якщо не знаєте, які апартаменти вибрати в Кемері - сміливо бронюйте номер в будівлі на бульварі Ататюрка. Не прогадаєте.

Годинникова вежа

Годинникова вежа, споруда з білого каменю з високим шпилем, знаходиться на бульварі Ататюрка. Вважається однією з головних визначних пам'яток Кемера. Вежу часто можна бачити на фото і у вигляді сувенірів. Поруч розташовані колоритні базарчики з прянощами, традиційні овочеві та фруктові ринки і співаючі фонтани.

Цитрусовий сад

Цитрусовий сад не може похвалитися великою територією, але туристам запам'ятовується. Гай, розбита неподалік від центру Кемера, вражає різноманітністю фруктових дерев. Тут ростуть лимони, мандарини, апельсини і грейпфрут. Урожай збирають кілька разів на рік. Дурманний аромат соковитих плодів, можливість зірвати з гілки і спробувати найсвіжіший цитрус, змушує гостей повертатися сюди знову і знову.

Етнопарк "Йорук"

В етнопарку можна побачити, як жило плем'я йоруків. На невеликій території відтворені побут і культура етносу, що проживав за часів античності на землі нині сучасного Кемера. "Жителі" одягнені в національний одяг, які проведуть екскурсію і розкажуть про побут, скотарство, ремесла. У відтвореному селі можна спробувати їжу і напої племені.

Динопарк "Гейнюк"

У динопарку" Гейнюк " безліч фігур давно вимерлих тварин - динозаврів. Багато з яких рухаються, махають лапами, роззявляють пащі, гарчать. Динопарк розрахований, в першу чергу, на дітей, але і дорослим буде цікаво подивитися на тих, хто "господарював" на планеті до приходу людства.

Якщо гості втомлюються від екскурсій і милування фігурами істот, вимерлих тисячоліття тому, то тут же можна перекусити, зануритися в басейн, пострибати на батутах.

Кемерський порт

Якщо купили путівку в Кемер, то обов'язково відвідайте місцевий порт. На причалі туристам за прийнятні гроші здадуть яхту в оренду, або гіди-моряки особисто проведуть екскурсію-круїз по найкрасивіших місцях уздовж турецької Рів'єри. Крім того, тут можна повчитися управлінню водним судном, виловити собі вечерю. Кухарі прибережних кафе приготують рибу на обраному туристом рецептом.

Гора Тахтали

Гора Тахтали одна з тих пам'яток, на яку можна відправитися не в складі групи, А в одночку, самостійно. З найвищої точки - 2365 метрів, відкривається шикарна панорама на місто, море, гори і соснові гаї. На саму вершину туриста домчить фунікулер Olimpos Telerefik.

Гостям доступна спеціальна програма - "Схід Сонця". Мандрівникам пропонується піднятися на гору в рано вранці, в сутінках і зустріти світанок на Тахтали. Після варто перекусити в місцевому кафе, а далі - купити Політ на параплані.

Вогняна гора Янарташ

Містична, унікальна природна пам'ятка Туреччини - "вогнедишна" гора Янарташ, розташована біля села Чірали, що в 40 кілометрах від Кемера. "Палаючий камінь" - так перекладається назва, є точкою тяжіння туристів з усього світу. Сюди їдуть здійснювати сходження і милуватися пекуче красивим пейзажем. А ще: Слухати біля багаття легенди про жахливе чудовисько - Химера, і давньогрецького бога-коваля Гефеста.

Оповита димом, з острівцями танцюючого полум'я, височина являє собою пористу породу, в надрах якої накопичується газ. Виходячи на поверхню, метан стикається з киснем, в результаті відбуваються мимовільні загоряння.

У стародавні часи людям не під силу було науково обгрунтувати таке явище, як"палаючий камінь". Тому місцеві намагалися, в силу свого розуміння, пояснити нерукотворний вогонь. Так народилося кілька легенд.

Одна з них про чудовисько Химеру, нібито мешкала в місцевих лісах і горах. Зригающее вогонь істота з тулубом кози, головою лева і хвостом змії, наводило жах і тероризувало населення. Правитель Лікії-держави, де розташована сучасна Турецька Республіка, віддав наказ знищити загрозу. Герой Беллерофонт підлетів до Янарташу на крилатому коні Пегасі і вистрілив в Химеру. Поранений монстр сховався в печерах (за іншими версіями - його втоптали або скинули). З того часу на поверхні Химера не з'являється, але її ненависть і лють пробиваються назовні у вигляді язиків полум'я. До слова, вважається, що назва міста "Кемер" - похідне від імені міфічної тварини.

Друга легенда пов'язана з давньогрецьким богом Гефестом - повелителем вогню і ковальської справи. Вважалося, що на вершині Янарташа знаходиться міфічна кузня, де створюються блискавки верховного божества Зевса-громовержця. На схилі гори є руїни античного храму, який нібито був присвячений Гефесту.

Екскурсія на вершину Янарташа важка і протипоказана вагітним і страждаючим серцево-судинними захворюваннями. Пройти по звивистій кам'яній стежці протяжністю 700 метрів вдається не всім. Але серед тих, хто зважився підкорити "вогнедишну" гору, розчарованих немає. З висоти відкривається приголомшливий вид на бухту Анталійського узбережжя. Іноді туристи беруть з собою смолоскипи, щоб запалити їх від "священного вогню". Сам Янарташ колоритно виглядає в досвітніх і західних сутінках: вогняне "шоу" особливо видовищно виглядає в темряві.

Дослідники вважають, що раніше багаття на Янарташі були ще більш яскравими. Природні смолоскипи досягали 2 метрів у висоту і служили морякам орієнтиром і природним маяком.

Каньйон "Гейнюк"

Унікальний мальовничий каньйон Гейнюк з приголомшливими видами знаходиться неподалік від однойменного села. По дну тече річка. Каньйон оточений сосновими лісами, смарагдовими озерами.

У парку можна розбити пікнік в спеціально обладнаних місцях або орендувати гідрокостюм для занурення. Крім того, у складі групи з провідником є можливість пройти по всій протяжності каньйону: до невеликого, але кристально чистого водоспаду.

Стародавні міста Олімпос, Фаселіс і світу

В околицях Кемера знаходяться історичні руїни древніх міст Олімпос, Фаселіс і миру.

Античний Фаселіс заснований колоністами з острова Родос в 7 столітті до н.е. розташований в 16 кілометрах від Кемера і зберігся досить добре. У нагромадженні каменів легко вгадуються фундамент і залишки стародавнього амфітеатру, акведуків, терм, агори, некрополя і базарів. При цьому в повітрі витає аромат хвої-руїни оточені соснами.

Олімпос-місто в Лікії, був заснований у 2 столітті. Тут руїни збереглися не так добре, як у Фаселісі. Однак руїни храму, театру і моста явно припадуть до душі любителям і цінителям історії. Старовинний порт перетворений в сучасний пляж, тому туристи купаються в оточенні останків древніх будівель.

Миру-античне місто, що датується 5 століттям до н. е, розкинулося на схилі гір. Відомий тим, що тут жив Святий Миколай - Ноель Баба. Ноель Баба допомагав і рятував дітей і бідних.

Крім того, серед археологічних пам'яток добре зберігся греко-римський амфітеатр, місткістю в 10 тисяч глядачів. У театрі і донині проводяться вистави та концерти. Акустика місця вражає-навіть кинуте пошепки слово буде почуто в іншому кінці споруди.

Кемер-курорт, який задовольнить запити і потреби найдосвідченіших мандрівників. Крім перерахованого вище варто відвідати дельфінарій і аквапарк "Долу Су".

Підводячи підсумок, можна з упевненістю заявити: в захваті від Кемера будуть фанати трекінгу, піших турів, любителі історичних екскурсій, а також ті, хто кращим відпочинком вважає Пляжний. При цьому ціновий сегмент готелів широкий, від бюджетних до преміум рівня. Часто з'являються гарячі путівки в Кемер. Але навіть в самих недорогих готелях буде високий сервіс, попереджувальний персонал і "все включено".